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REFERENCE: Section 3406.1 – Oregon Structural Specialty Code 

SUBJECT: Use of Buildings as Temporary Shelters 

QUESTION: Quite often churches, schools and other commercial buildings offer 
temporary shelter to people in need.  Temporary shelters serve a 
limited number of people and often are open during limited times 
of the year or, in some cases, only during one or two weekends a 
month.  Usually, people end up sleeping in areas that are not 
typically used for sleeping.  Are there instances where an 
assembly or other occupancy type can be used as sleeping 
facilities without undergoing a change of occupancy? 

RESPONSE: The Bureau of Development Services (BDS) has determined that a 
building maybe used as a temporary shelter without undergoing 

a change of occupancy under the conditions noted below.  When the use of a building 
as a temporary shelter exceeds the limits outlined below, a full change of occupancy is 
required. 

A. Permit and Inspections
A conditional use permit is required through the Fire Marshal’s Office prior to
operation of the temporary shelter.  Inspections are required as part of the
conditional use permit process.
1. Pre-Inspection

The Fire Marshal and the Building Official, or their designees, shall conduct an
inspection with the applicant present prior to commencement of work in
preparation for operation of the temporary shelter. The inspection shall determine
if the building or area is appropriate for the temporary shelter and identify what
work needs to be completed prior to operation.
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2. Post- Inspection 

After work is completed, the Fire Marshal and the Building Official, or their 
designees, shall conduct another inspection with the applicant present. The 
inspection shall verify that the life safety systems are working and all 
requirements of this code guide have been met. Operation of the temporary 
shelter may not commence until successful completion of this inspection. 

3. Annual Inspection 
If the temporary shelter is in operation for more than one year, an annual 
inspection shall be conducted by the Fire Marshal’s Office to verify continued 
compliance with the requirements of this code guide. Any deficiencies identified 
in this inspection shall be corrected prior to operation of the temporary shelter. 
 

B. Time Limit 
Occupancies other than Residential group R-1 (transient residential housing) may be 
used as a temporary shelter for a maximum of 180 days within a calendar year 
(January to January). Temporary shelters operating in excess of 180 days within a 
calendar year require an appeal through the BDS administrative appeals process. 
 

C. Maximum Number of Occupants Allowed 
The maximum number of allowable temporary shelter occupants shall be calculated 
using an occupant load factor of one individual for every 35 square feet of room 
area.  For example, a room with 1,000 square feet would be allowed to provide 
temporary shelter for up to 28 people. 
 

D. Life-Safety Requirements 
The following life-safety requirements apply to buildings and areas being used as 
temporary shelters: 
1. Sprinklers 

It is not necessary for a building to have sprinklers to be used as a temporary 
shelter.  However, buildings with sprinklers will be granted more flexibility as 
noted below: 
a. When a building is fully sprinkled, temporary shelter sleeping areas may be 

located on any building floor level. 
b. When a building is not fully sprinkled, temporary shelter sleeping areas may 

only be located on the first (ground) floor or second floor.  Sleeping areas are 
not permitted in basement areas of an un-sprinkled building. 
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2. Smoke Detection, Smoke Alarms and Carbon Monoxide Detectors 

a. All temporary shelter sleeping areas shall be provided with interconnected 
smoke alarms or a complete smoke detection system. 

b. Smoke detectors or smoke alarms may be battery operated. 
c. All other areas of the building used for shelter operation shall be equipped 

with smoke detectors or smoke alarms as prescribed by the Fire Marshal’s 
Office as follows: 
(1) Buildings housing a temporary shelter shall be equipped with a smoke 

detection and alarm system installed under permit through the Fire 
Marshal’s Office. 

(2) Each room used for sleeping shall be provided with a working smoke 
alarm (10 year battery with hush feature) or a smoke detector tied into an 
alarm system and a carbon monoxide detector.  

(3) Hallways serving as a means of egress for sleeping rooms shall be 
provided with a working smoke alarm (10 year Battery with Hush feature) 
or a smoke detector tied into an alarm system.  Coverage of the hallways 
shall be per NFPA 72 spacing requirements. 

(4) In buildings that are not equipped throughout with an automatic sprinkler 
system installed in accordance with the fire code, the smoke alarms in 
guestrooms shall be connected to an emergency electrical system and 
shall be annunciated by guestroom at a constantly attended location from 
which the fire alarm system is capable of being manually activated. The 
constantly attended location must be served by a responsible adult that:  
(a) Has a high degree of familiarity with the building layout and emergency 

egress routes in the event of an emergency. 
(b) Has an understanding of their responsibilities to the occupants with 

regards to emergency evacuation of the building in the event of an 
emergency (see item #4, Emergency Evacuation Plan) 

3. Means of Egress (Exits)  
All floor levels with a temporary shelter area shall have a minimum of two means 
of egress (exits) from each floor level.  Exits from sleeping rooms shall be 
provided as follows: 
a. Ground floor sleeping rooms with less than 50 occupants.  Sleeping 

rooms located on the ground floor of the building serving 49 people or less 
shall have at least one exit and at least one window qualifying as an escape 
or rescue window as defined by the building code.  

b. All other sleeping rooms.  Rooms used as shelter sleeping rooms that are 
located on floor levels other than the ground floor and that have an occupant  
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 load of 10 or more shall have two exits from the room.  The exits serving the 

room shall be separated by a distance equal to at least 1/3 of the longest 
diagonal distance of the room.  

4. Emergency Evacuation Plan 
All temporary shelters shall create and maintain an emergency evacuation plan 
addressing the evacuation of all visitors and staff in an emergency event.  At a 
minimum, the emergency evacuation plan shall contain the following: 
a. Building Floor Plans.  Building floor plans for each floor being used as 

temporary shelter with the sleeping rooms clearly identified;  
b. Room Size.  The square footage of the rooms used as sleeping rooms and 

the use of adjacent rooms;  
c. Egress Path.  A plan to show egress from the proposed shelter spaces and 

from the building; and 
d. Life-Safety Systems.  Information regarding sprinkler systems, smoke 

detection or fire alarm systems in the building. 
 

E. Additional Fire Marshal’s Office Conditional Use Permit Requirements 
1. Documentation of all fire life safety requirements, including the emergency 

evacuation plan, must be submitted to the Fire Marshal’s Office. Copies must 
also be maintained on-site and be available at the request by the Fire Marshal’s 
Office during routine inspections. 

2. Tent structures used for privacy in sprinkled rooms shall have the tops open to 
allow proper sprinkler function. 

3. Exit signs shall be fully illuminated at all times. 
4. Exit paths shall be unobstructed and exit doors maintained to be readily 

openable. 
5. Sleeping rooms that exit only to a hallway shall be provided with at least one 

working flashlight when occupied. 
6. There shall be no smoking or open flames allowed within the building during 

shelter operation. 
7. A portable fire extinguisher shall be located within 75’ of all areas within the 

shelter. 
8. Rooms used for shelter sleeping areas shall limit the number of occupants using 

35 square feet per person (ie 175 sq ft room divided by 35 sq ft/person= 5 
occupants in this room). 
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9. At least one responsible adult shall be present and awake at all times, shall be 

equipped with a flashlight and shall have immediate access to a phone (or shall 
carry a working cell phone). This duty can be shared by more than one adult. 
This requirement can be waived by the Fire Marshal’s Office if an alarm system 
is installed throughout the building. Partial detention/alarm systems will be 
considered on a case-by-case basis. 

10. An accurate and up-to-date list of the site schedule shall be provided to the Fire 
Marshal’s Office. Changes to the schedule shall be communicated as soon as 
they are known. 

11. Other conditions may be required on a case-by-case basis. 
 

F. Planning and Zoning Requirements 
 
The temporary shelter must comply with Portland Zoning Code Chapter 33.296, 
Temporary Activities. 

 
Alternative proposals that do not meet the requirements of Sections B-D of this code 
guide may be reviewed on a case-by-case basis through the BDS administrative 
appeals process. 
 
Updates November 1, 2006 edition and re-numbers from IBC/34/#2 
New November 1, 2006 
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