
 
 
 TOPIC: Structural Design - IBC/16/#5 
 
 CODE: Oregon Structural Specialty Code: 2022 Edition 

 
 APPROVED: August 3, 2023  [Rebecca Esau] , Director  
 
REFERENCE: Oregon Structural Specialty Code – Chapter 16 
 
 SUBJECT: Use of Adhesive Anchors in Existing Unreinforced 

Masonry Buildings 
 
 QUESTION: What are the acceptable design methods and testing requirements 

when using adhesive anchors for seismic strengthening of existing 
unreinforced masonry buildings? 

 
 RESPONSE: The Bureau of Development Services (BDS) will accept adhesive 

anchor installations that follow either a system approved by ICC-
ES or an equivalent nationally recognized evaluation service 
(Method A) or a system which relies on pre-construction testing of 
specific anchors in a specific building (Method B), as outlined 
below. 

  
Method A – International Code Council (ICC) Evaluation Service (ES) Or 

Equivalent Nationally Recognized Evaluation Service Approved 
Adhesive Anchor Systems for Unreinforced Masonry 

 
Unreinforced masonry adhesive anchor systems with an approved evaluation report will 
be accepted by BDS for their approved use. Anchor systems that have an approved 
evaluation report will be allowed without pre-construction testing. Installation shall 
strictly follow the requirements of the approved evaluation report, including seismic 
design category; Installations not meeting this requirement shall be required to follow 
Method B. 
 
The following requirements apply to adhesive anchors submitted under Method A: 
 

1. Design Requirements 
The shear and tension design values stated in the approved evaluation 
report may need to be adjusted to match the design approach used to 



ICC/16/#5 
Use of Adhesive Anchors in Existing Unreinforced Masonry Buildings 
Page 2 of 9 
August 3, 2023 
 

determine the anchor demands. At this time, the approved evaluation 
reports that exist for adhesive anchors are intended to be used for 
allowable stress design (ASD) and are based on a factor of safety of 5.0, 
so the following modification factors may be used: 
 
a. If the anchor demands are based on service level loads and 

allowable stress design is to be used, no modification to design 
values is necessary. 

b. If the anchor demands are based on load and resistance factor 
design (LRFD), the design values stated in the approved evaluation 
report may be multiplied by a factor of 1.4. 

c. If the anchor demands are based on ASCE 41, the design values 
stated in the approved evaluation report may be converted to lower-
bound strength by multiplying them by a factor of 3.0 where the 
approved test report does not provide a method. The expected 
strength of adhesive anchors in URM shall not be used or 
considered in the design. 

 
2. Plan Submittal Requirements 

The following information must be clearly provided on the submitted plans: 
 
a. Adhesive type(s) and evaluation report number(s). 
b. The special inspection and field-testing requirements for the anchor 

system. 
c. A bolt installation and configuration diagram or construction details 

that indicate how the bolt shall be installed, and the approved 
adhesive type. 

d. Brick shear test report that shows conformance to the minimum 
brick shear strength that is required by the approved evaluation 
report. Quantity and location of brick shear tests to be per ASCE 
41. 

 
3. Project Construction Requirements 

The adhesive anchor type used during construction shall be the same 
type(s) identified on the approved plans. 

 
a. Quality Control During Construction 

The approved evaluation report requirements for special inspection 
shall be followed. Note that this typically includes but may not be 
limited to direct-tension testing and/or calibrated torque wrench 
tests.  
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b. Test Failures During Construction 
A torque test failure is defined as any movement of the bolt during 
the torque test. In case of torque test failures during construction, 
the special inspector shall notify the BDS Inspections section and 
the Engineer of Record (EOR). An increased level of testing, as 
described below, shall be conducted. All failed anchors shall be 
replaced.  

 
Increased Testing Requirements 
Increased anchor testing shall be as follows:  
1) A minimum of 6 anchors in the immediate vicinity of the 

failed anchor shall be torque tested. 
2) In the event of any additional failure, all anchors placed on 

the same day as the failed anchor shall be tested.  
 
4. Final Summary Report 

The EOR Structural Observation Final Summary Report and the Special 
Inspection Final Summary Report shall be submitted to BDS at the 
conclusion of the project.  

 
Method B – Field Tested Pre-Qualified Adhesive Anchor System 
This method involves testing anchor installations prior to construction in order to obtain 
appropriate load values for specific anchors in a specific building. 

1.  Pre-Permit Application Requirements 
In order to pre-qualify an adhesive anchor system with BDS, the following 
steps must be completed prior to a permit application. The load capacity of 
pre-qualified anchor systems shall be determined using field testing before 
design completion. 
 
Condition Assessment and Rehabilitation 
A condition assessment per ASCE 41 11.2.2 shall be completed to 
document the condition classification of the walls in the structure where 
anchors are intended to be installed. Where poor conditions exist, the area 
shall be repaired in accordance with ASCE 41 11.2.2.4. The condition 
assessment should be signed and sealed by a design professional 
licensed in Oregon. 
 
Field Installation and Testing 
a. General. 
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The EOR shall develop a field-testing program. Separate field-
testing programs shall be developed for each specific anchor type 
used on the project. All testing shall be conducted by a qualified 
testing agency approved by the EOR and the City. Testing shall be 
observed by the EOR. 
 

b. Field testing submittal requirements. 
The EOR shall submit all the following information to the BDS 
Engineering Section for approval before conducting the required 
field tests: 
1) A description of the anchor testing procedures 
2) Drawings showing the test location(s) 
3) Detailed anchor installation methods 
4) Condition Assessment and Rehabilitation Report 
5) Name of Testing Agency and their qualifications 

 
c. Anchor Installation Method 

Anchors must have an approved evaluation report for installation in 
unreinforced masonry material and must be installed in accordance 
with the methods identified in the approved evaluation report. 
Tension anchors must be installed at 22.5o from the horizontal in a 
vertical plane to within 1” of the opposite face of the wall. This may 
be increased to 2” if approved by EOR if there are concerns 
regarding exterior face blowout. Shear anchors may be installed 
horizontally at the minimum embedment identified in the approved 
evaluation report, or they may be installed as is required for tension 
anchors. 
 

d. Field test anchor placement.  
Test anchors shall be placed in wall and mortar joint locations that 
replicate the thickness and mortar conditions of the anticipated 
location of the production anchors. 

 
e. Number of field tests required. 

The minimum number of tests shall be as follows: 
1) At each of both the first and top stories, no fewer than two 

tension tests and two shear tests per wall or line of wall 
elements providing a common line of resistance to seismic 
forces 
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2) At each of all other stories, no fewer than one tension test and 
one shear test per wall or line of wall elements providing a 
common line of resistance to seismic forces 

3) At parapets, no fewer than two tension tests per parapet. No 
shear testing is required at parapets. Testing is not required 
where the parapet’s project scope does not include bracing or 
attachment to the building parapet. 

4) In any case, no fewer than one tension test and one shear test 
is required per 1,500 sq. ft. of wall surface 

5) No fewer than a total of (8) tension tests and (8) shear tests per 
building. 

 
For Risk Category IV structures, the quantity of field tests required 
shall be increased to meet the requirements of ASCE 41 11.2.3.9.3 
for Comprehensive Testing. 
 
With the prior approval of the BDS Engineering section, testing 
quantities may be reduced on larger projects if the EOR determines 
such a reduction of testing is justified by consistent and 
representative test results. 
 

f. Field test requirements. 
The following applies to the adhesive anchor tests at this phase: 
1) The masonry walls shall support the test apparatus. (See 

ASTM E488- 2003 edition, Fig 1 and/or ASTM E3121 for test 
apparatus details; other test methods may be submitted for 
approval as part of test plan prior to conducting tests). The 
clear distance between the anchor and the test apparatus 
support shall be at least equal to the anchor embedment 
depth.  

2) Only non-impact electric drills shall be used to drill anchor 
installation holes.  

3) Anchors shall be installed into cleaned installation holes. 
Installation holes shall be cleaned with oil-free compressed 
air and a nylon brush.  

4) Anchor bolt nuts shall only be tightened with non-impact 
tools.  

5) Anchors shall be loaded incrementally in accordance with 
ASTM E488 -2003 and/or ASTM E3121. Initial pre-load shall 
be 300 lbs. 
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6) Testing shall be capable of measuring the applied load and 
relative movement between the anchor and adjacent 
masonry surface. 

7) For each anchor, the applied load at 1/8” relative movement 
shall be recorded. Additionally, for each anchor the peak 
load shall be measured. The peak load shall be defined to 
occur just prior to a significant drop in the test pressure 
gauge. 

 
g. Field testing agency report. 

A testing report shall be prepared by the testing agency and 
provided to BDS and the EOR. 

 
The testing report shall be typed and include all the following 
information: 
1) Date of test 
2) Testing lab and technician’s name 
3) Test locations clearly shown and identified on floor plans 

and/or elevations 
4) Anchor description 
5) Specific adhesive product name and number 
6) Wall thickness and embedment depth 
7) Anchor distance from nearest corner 
8) Condition of brick and mortar 
9) Brick orientation at test location 
10) Test equipment and set up 
11) Loading procedure, loading increments and rate of loading 
12) Description of anchor movement or elongation 
13) Mode of failure in each test 

 
h. Anchor design strength determination. 

The EOR shall evaluate the test values and calculate the shear and 
tension design capacities. Average shear and tension capacities 
shall be computed for the entire building and for each individual 
floor using one of the methods outlined below. Different capacities 
for each floor of the building shall be calculated  The design 
strength at each floor shall be the capacity for the floor under 
consideration or the overall building capacity, whichever value is 
lower. (Design Note: Per ASCE 41 7.2.11.1, in no case shall the 
spacing between anchors exceed 8’-0” unless it can be 
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demonstrated that the wall has adequate capacity to span 
horizontally between the supports for greater distances.) 
 
For resisting ASD seismic loads, the anchor bolt capacity shall be 
determined as the lesser of: 
1) The average peak load divided by a safety factor of 5. 
2) The average load at which 1/8” relative movement occurs. 

 
For resisting LRFD seismic loads, the anchor bolt capacity shall be 
determined as the lesser of: 
1) The average peak load multiplied by (1.4/5 = 0.28). 
2) The average load at which 1/8” relative movement occurs. 

 
For resisting ASCE 41 seismic loads, the lower-bound anchor bolt 
capacity shall be determined as the lesser of: 
1) The mean minus one standard deviation of the average peak 

load, multiplied by the knowledge factor, κ. Where the 
coefficient of variation at a given floor or for the building 
exceeds 25% the knowledge factor shall be equal to 0.75. is 
permitted to be taken as 1.0 in all other cases,  

2) The average load at which 1/8” relative movement occurs. 
 

i. EOR field testing summary report. 
At the completion of the testing program, a testing program 
summary report shall be prepared by the EOR. The EOR summary 
report shall include: 
 
1) The testing agency test reports; and  
2) The EOR conclusions and recommendations regarding 

anchor system design strength.  
 

EOR testing summary report shall be submitted to BDS for review 
with the project design calculations.  

 
2. Plan Requirements 

The following information must be clearly provided on the plans submitted 
to BDS for review: 

 
a. A bolt installation and configuration diagram indicating wall 

thickness, adhesive type, anchor embedment, use of non-impact 
tools, hole cleaning requirements.  
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b. The plan notes regarding special inspection shall indicate that 20% 

of the anchors shall be torque tested by a special inspector using a 
torque wrench with values as set below. Anchor testing shall be as 
equally distributed throughout the building as possible. 

 
Anchor 

Diameter (In 
inches) 

Foot-Pounds 

1/2 40 
5/8 50 
3/4 60 

 
No visible deformation or elongation of the anchorage is permitted 
with the torque tests. 
 

c. The anchor bolt design strengths at the different floors of the 
building. 

 
3. Project Construction Requirements 

a. Anchor Type. 
The adhesive type used during construction shall be the same as 
that used in the testing program. If different anchor bolts or 
adhesive systems are to be used for construction, they shall be pre-
qualified by the testing procedure outlined above. No bolts shall be 
installed for construction until they have been pre-qualified and 
approved by BDS. 

 
b. Quality Control During Construction. 

For Method B, special inspection in accordance with Section 1702 
of the OSSC and approved evaluation report is required prior to 
and during placement of the anchor and adhesive into the drilled 
hole. In addition, a minimum of 20% of the anchors installed shall 
be torque tested as described on the construction plans. Other 
trades shall not use vibratory or other equipment that can have a 
negative effect on the integrity of the mortar joints of the masonry 
construction. 

 
c. Test Failures During Construction. 

A torque test failure is defined as any movement of the bolt during 
the torque test. In case of torque test failures during construction, 
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the special inspector shall notify the BDS Inspections section and 
the EOR. An increased level of testing, as described below, shall 
be conducted. All failed anchors shall be replaced.  

 
Increased testing requirements. 
Increased anchor testing shall be as follows:  
1) A minimum of 6 anchors in the immediate vicinity of the 

failed anchor shall be torque tested. 
2) In the event of any additional failure, all anchors placed on 

the same day as the failed anchor shall be tested. 
 

4. Final Summary Report 
The EOR Structural Observation Final Summary Report and the Special 
Inspection Final Summary Report shall be submitted to BDS at the 
conclusion of the project.  

 
 
Revised August 3, 2023 
Revised August 28, 2007 
Updates January 1, 2003 edition 
New January 1, 2003 
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