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  21-03: Minimum Dwelling Unit Size  

2019 OSSC 1207.4 

QUESTION: When do the requirements for efficiency dwelling units apply? Is there 
a minimum dwelling unit size in the City of Portland?  

2019 Oregon Structural Specialty Code (OSSC) DEFINITION: 
DWELLING UNIT. A single unit providing complete, independent living 
facilities for one or more persons, including permanent provisions for living, 
sleeping, eating, cooking and sanitation. 

2021 International Building Code (IBC) DEFINITION: 
DWELLING UNIT, EFFICIENCY. A dwelling unit where all permanent provisions 
for living, sleeping, eating and cooking are contained in a single room.  

RESPONSE: The 2019 OSSC outlines the requirements for “efficiency dwelling 
units” in Section 1207.4 but does not indicate when these requirements must be 
applied. The 2021 IBC (not yet adopted) adds a definition for “efficiency dwelling 
unit” to clarify when to apply the requirements and decreases the minimum size 
from 220 sf to 190 sf. Therefore, the City of Portland will apply the clarified and 
more lenient requirements of the 2021 IBC. 

Any dwelling unit that has living, sleeping, cooking, and eating provisions in one 
room is, by definition, an “efficiency dwelling unit” and the main room (where 
these activities are located) must be at least 190 sf. 

A dwelling unit with more than one habitable room would follow the minimum 
room size requirements in 1207.3 which states that every dwelling unit must have 
at least one habitable room (the living/cooking area for example) with a minimum 
area of 120 sf, and other habitable rooms (a sleeping room for example) may be 
as small as 70 sf. 

One- and two-family dwellings, including townhouses are governed by the 2021 
Oregon Residential Specialty Code (ORSC) and are not subject to this Building 
Official Determination for structures under the scope of the OSSC.  
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Here are a few notes of clarification for application of this code section in the City 
of Portland. 

2021 IBC Section 1208.4 Efficiency dwelling units.  

Efficiency dwelling units shall conform to the requirements of the code except 
as modified herein: 

1. The unit shall have a living room of not less than 190 square feet of 
floor area. 

CoP note: "Floor area" is intended to provide occupiable space and 
excludes built-in counters and kitchen appliances. In addition, required 
clear space for bike parking may not be included in the 190 square foot 
floor area.  

2. The unit shall be provided with a separate closet. 

CoP note: The closet must be at least 3' wide and 2' deep. 

3. For other than Accessible, Type A and Type B dwelling units, the unit 
shall be provided with a kitchen sink, cooking appliance and 
refrigerator, each having a clear working space of not less than 30 
inches in front. Light and ventilation conforming to this code shall be 
provided. 

CoP note: The accessibility clearances for working spaces in the kitchen 
supersede the minimum dimensions listed here for efficiency dwelling 
units. See OSSC Section 1107 to determine if Accessible, Type A or Type B 
dwelling units are required.  

4. The unit shall be provided with a separate bathroom containing a water 
closet, lavatory and bathtub or shower. 
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